Upplevelserik resa till Tallinn

korskyrkan mariestad resa tallinn

Nu är vi hemma igen efter en upplevelserik resa till Tallinn. 12 personer från Korskyrkan i Mariestad flög över för att besöka våra samarbetspartners.

När vi landade på Tallinns flygplast fick vi efter en liten väntan ut våra två hyrbussar (en av nycklarna var på villovägar i Tallinn centrum). Meelis Kibuspuu som är direktor för Sobralt Sobrale mötte oss på flygplatsen och tog med oss till två Second Hand butiker. Sobralt Sobrale är Union of Evangelical Christian and Baptist Churches of Estonias hjälparbete och Second Hand verksamhet. När vi får för mycket saker eller saker som är svåra att sälja i vår Second Hand butik i Mariestad så kommer de och hämtar det med trailer från Estland och sen säljs det där, vilket både skapar jobb så människor kan försörja sina familjer, ger varor till bra priser för människor med lägre inkomst och ger ett överskott som används i Unionens hjälparbete.

När i landat på hotell St. Barbara på kvällen så hittade vi en mycket trevlig restaurang i gamla stan där vi åt god mat.

Nästa dag for vi efter frukost till Peeteli kirik där vi träffade Mati Sinisaar som leder deras sociala arbete i Bethel´s centre for pastoral care. Vi har stöttat Peeteli under 10 år nu med pengar som kommer in via Second Hand i Mariestad. Kyrkan driver ett boende för barn och tonåringar, just nu bodde 7 stycken där, men det fanns plats för några till. De har också ett dagcenter med läxhjälp, mat, och stöttning för barn, lägerverksamhet, och stödjer regelbundet 140 familjer med mat utifrån kyrkan. Lokalerna har under flera år renoverats med hjälp av pengar utifrån och idag är de jättefina.

Dagcentret innan renovering, idag snygga & fungerande lokaler

Bostadsrum på boendet, nyrenoverat

Några gånger i månaden åker de också och delar ut mat i Kopli, ett område i Tallinn som mestadels bebos av ryssar och som är väldigt fattigt med stor arbetslöshet och sociala problem. Vi fick vara med och paketera flera hundra påsar med mat som skulle delas ut innan vi åkte. När vi kom till vändplatsen längst ut i Kopli så var det redan mycket människor samlade. De hade ringt 100 samtal dagen innan och sen spred det sig att vi skulle komma. Mati pratade lite, presenterade oss svenskar, Helena Granath och Emma Sjögren sjöng ett par av Helenas sånger och Stefan Östman blev dagens gatupredikant när han talade utifrån berättelsen när Jesus går på vattnet. Responsen var god med mycket applåder och kommentarer. Sen delades maten ut i god ordning och alla som var där fick mat. Det delades även ut begagnade militärsovsäckar och stearinljus  Eftersom de flesta bor i rivningshus utan el och vatten så är sovsäckar och ljus väldigt attraktiva. Innan vi åkte tillbaka fick vi också besöka en familj som bodde i närheten. Här kan du se levnadsstandarden i detta område.

När vi kom tillbaka till Peeteli fick vi lunch och Mati berättade om hur församlingen blivit av med kyrkan under Sovjettiden och hur den under många år var filmstudio tills den 1993 lämnades tillbaka igen till församlingen helt fallfärdig. Idag har man med stöd från kyrkor och organisationer reparerat kyrkan och visionen om att vara en öppen kyrka dygnet runt för människor i behov verkar fungera.

Kvällen tillbringades med promenader i gamla stan och mat på en indisk restaurang som vi alla nog var överens om inte var någon höjdare 🙂

Efter att ha checkat ut på söndagen for vi till Allika baptistkyrka. Det är en församling som vi inte haft kontakt med tidigare, men som vi fått tips om att besöka från EFK. Innan gudstjänsten fick vi möjlighet att samtala med pastorn Helari Puu som berättade lite om deras församling. De har under 13 år samarbetat med det amerikanska baptistsamfundet Converge som vi inom EFK också inlett samarbete med nu. Gudstjänsten var en mycket traditionell gudstjänst, men kören som sjöng var oerhört duktiga. Vi fick känna av hur det kännas att inte förstå språket och även om det var en duktig tolk så var det inte enkelt att hänga med i predikan och bibelord. Vi märkte också vikten av att ha en varm inkluderande gemenskap när man kommer om ny. Det var inte många som kom och hälsade och pratade med oss “nykomlingar”. Tänk vad viktigt det är, särskilt om man inte förstår språket i gudstjänsten.

Fulla av intryck for vi sen hem igen och förhoppningsvis kan vi dela med oss lite av våra upplevelser till er andra i Korskyrkan och i Mariestad. Det känns bra att få vara med så oerhört konkret och se att det överskott som vi får ifrån Second Hand butiken kan hjälpa unga människor ur fattigdom, drogmissbruk och kriminalitet till ett väl fungerande liv. Mati gav oss många exempel på hur barn och ungdomar som kommit och bott på Peeteli och börjat skolan faktiskt lyckats i livet. Så fortsätt och skänk varor och handla på Kyrkornas Second Handbutik i Mariestad!

På församlingsmötet på onsdag 19 i kyrkan kommer det lite mer berättelser från resan.